Minecraft'ı Öğrenelim :)

Minecraft, küplerle çeşitli tasarımlar yapmanızı sağlayan 2 ve 3 boyutlu oynanabilen bir oyundur.Minecraft, 16 Mayıs 2009'da halka açık sürümden önce toplam 1 haftada yazılmış ve TIGSource forumlarında yayınlanmıştır. Minecraft'ın 3 platformu vardır: Pocket Edition (mobil sürümü), Computer Edition (bilgisayar sürümü) ve Console Edition (konsol sürümü). Son olarak oyunun 1.8.7 sürümü çıkmıştır.

Minecraft'ın iki tane oyun biçimi vardır. Bunlardan biri 18.11.2011 tarihinde çıkan tam sürüm (Minecraft 1.0.0) ve internet üzerinden oynanabilen Klasik (Classic)'dir. Her ikisinin de tek ve çoklu oyunculu oynanma seçeneği vardır. Bütün oyun tipleri online oyunda kullanılabilir.

1. Klasik (Classic), size oyunun sadece inşa için gerekli olan bloklarından sınırsız sayıda sunar. (Tarayıcı ortamında oynanır ve güncelleme desteği kesilmiştir.).
2. Tam Sürümde ise beş adet oyun tipi bulunur;
  • Hayatta Kalma (Survival): Bu modda iken hayatta kalmak için yaratıklarla savaşabilir, birçok çeşit el yapımı eşya yapabilir, yaptığınız silahları veya aletleri büyüleyebilirsiniz.Hayatta Kalmada bloklar sınırlı sayılabilir, ancak dünya sonsuz (aslında 64000x64000) olduğu için hiçbir blok sınırlı sayıda değildir. /gamemode 0 veya /gamemode survival komutlarıyla bu moda geçilir.
  • Zorlayıcı (Hardcore): Normal Hayatta Kalma kuralları geçerlidir fakat bu modda herhangi bir şekilde öldüğünüz takdirde dünyanız yok olur ve baştan başlarsınız. Ayrıca oyun zorluğunu değiştiremez hep zor modla eşdeğer olan zorlayıcı zorluk derecesinde oynarsınız. Hile kullanarak bu moda geçilemez.
  • Yaratıcı (Creative): Oyundaki her tür malzemeyi kullanarak Klasik gibi can veya açlık gibi sınırları ve tecrübe seviyesi olmadan kendi tasarımlarınızı oluşturabilmenizi sağlar.Yaratıcı modda uçabilir ve her tür bloğu anında kırabilirsiniz (Katman kayası dahil). /gamemode 1 veya /gamemode creative komutlarıyla bu moda geçilir ve canavarlara karşı görünmez olursunuz.
  • Macera (Adventure): Bloklar yalnızca doğru aletlerle kazılabilir (Eski sürümlerde hiç kazılamaz). Bunun sebebi Adventure Türkçe karşılığı olan macera olmasıdır yani bu modla macera yaşarsınız. İnternette birçok Adventure Map bulabilirsiniz. Adventure'da Hayatta Kalma Modunda olduğu gibi can ve açlık barları vardır. Bir oyuna Macera modunda başlayamazsınız. /gamemode 2 veya /gamemode adventure komutları ile bu moda geçilir.
  • İzleyici (Spectator): 1.8 güncellemesi ile eklenen bir oyun modudur. Oyuncu dünya ile etkileşimde bulunamaz ve sürekli uçarak olayları izler. Oyuncunun varlığı spawn mekaniklerini etkileyecektir. Mobların üstüne tıklanıldığında mobun dünyayı nasıl gördüğüne bakabiliriz. /gamemode 3 veya /gamemode spectator komutu ile geçilir.
Oyunun görüntü kalitesi aynı dönemde yapılmış diğer oyunlara göre çok düşüktür fakat Doku Paketleri (Texture Pack) adı verilen dosyalar ile biraz daha iyi ve şekilli olabilir. 1.7 sürümü ile Doku Paketi karıştırabilmekteyiz. Ayrıca 1.6 sürümünde gelen bir yenilik olan Resource Pack (Kaynak Paketi) ile görüntü ile birlikte ses de değiştirilebiliyor. Ayrıca kendi Doku Paketi'nizi yapmak hiç zor değildir. Tek ihtiyacınız saydamlık özelliği olan bir resim düzenleme programıdır.(GIMP, Pix Builder, Photoshop vb.) Yani Windows'un Paint'i burada işinize yaramayacaktır.

Moblar, Minecraft'ta bizim ve diğer oyuncuların haricindeki tüm hareket edebilen varlıklardır. Moblar, Saldırgan Moblar, Yarı Saldırgan Moblar ve Pasif Moblar olmak üzere üçe ayrılır. Oyundaki mobların listesi aşağıdaki gibidir:
Saldırgan Moblar
Creeper, Zombi, İskelet, Örümcek Jokeyi, Wither İskeleti, Blaze, Ghast, Cadı, Gümüşbalığı, Balçık, Magma Küpü, Dev, Zombi Köylü, Ender Ejderhası, Wither Boss, Gardiyan, Endermite, Katil Tavşan'dır.
Yarı Saldırgan Moblar
Örümcek ve Mağara Örümceği gündüz, Enderman'in yüzüne bakılmadığında, Vahşi Kurt, Leopar, Demir Golem, Kar Golem ve Zombi Domuzadama vurulmadığı sürece pasifdirler, aksi takdirde saldırgan olurlar.
Pasif Moblar
Tavuk, İnek, Koyun, Domuz, Kedi(Evcil Leopar), Mööntar, At, Eşek, Katır, Ahtapot, Yarasa, Evcil Kurt, Köylü ve Tavşan'lardır.
Not: Steve ve Alex mob değildir çünkü insanlar hareket ettirmektedir.

  • Rejenerasyon İksiri ------> Ghast Gözyaşı
  • Hız İksiri ------> Şeker
  • Ateş Direnci İksiri ------> Magma Kremi
  • İyileştirme İksiri ------> Parlayan Karpuz
  • Güç İksiri ------> Blaze Tozu
  • Zehir İksiri ------> Örümcek Gözü
  • Zayıflık İksiri ------> Mayalı Örümcek Gözü + Su Şişesi1
  • Yavaşlık İksiri ------> Mayalı Örümcek Gözü + Hız İksiri1
  • Hasar İksiri ------> Mayalı Örümcek Gözü + Zehir İksiri1
  • Gece Görüş İksiri ------> Altın Havuç
  • Görünmezlik İksiri ------> Mayalı Örümcek Gözü + Gece Görüş İksiri1
  • Su Altında Nefes Alma İksiri ------> Kirpi Balığı
  • Sıçrama iksiri -------> Tavşan ayağı
Boyutlar
  • Dünya (Overworld) : Çoğu hayvanın, yaratığın ve sizin doğduğunuz yerdir. Hayatınızı burada kurmalısınız çünkü madenler vb. sadece burada çıkmakdadır.
  • Son (The End) :Endermanlar ve Ender Ejderhası buradadır .Burada end taşı ve obsidyenler bulunur.Ender Ejderhası öldüğü zaman End'in dünyaya geçiş portalı çıkar.Ender gözü sizi End portalının yanına götürür. End Portal bloklarının üstüne ender gözlerini koyun ve End'e gidin. Giderken balkabağını kafanıza takın.O zaman Enderman'ler size saldırmaz.Ayrıca End'de yatmaya çalışırsanız yatak patlar.
Nether Portal
  • Cehennem (Nether) : Burası cehennem taşı ve lavlarla kaplıdır. Zombi Domuzadam, Ghast, Blaze, Magma Küpü ve Wither Skeleton burdadır. Ghast havada uçar ve ateş topu atar. Blaze ise alev topu fırlatır. Obsidyen ile kapı oluşturarak Nether'a gidebilirsiniz. End de de olduğu gibi Nether'da da uyursanız yatak patlar.
  • Hiçlik (Void) : Her ne kadar tam olarak boyut sayılmasa da Overworld'den farklı bir yer olduğu için boyut kabul edilir. Oraya ancak Creative modda gidilebilir. Dünyada 1-3'üncü katmanlarda bulunun Bedrock (Katman Kayası) adlı bloğu kazarak oraya ulaşabilirsiniz. Orada sadece boşluk vardır ve aşağıya düşerseniz ölürsünüz.
  • Not: Aether(Cennet) Aether ve Aether 2: Genesis Of The Void modu tarafından eklenen bir boyuttur. Normal Minecraft(Vanilla)'da bulunmaz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esrarengiz Kasaba Karakterleri

Yabancı Şarkı Önerileri

Thomas Brodie Sangster Hakkında Bilgiler